• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • "...А ще життя чудоветим, що можна мандрувати"

"...А ще життя чудоветим, що можна мандрувати"

2016-06-19

/Files/images/SDC18927.JPG

«… А ще життя чудове тим, що можна мандрувати!»

Під час роботи літнього оздоровчого табору із 13 по 17 червня 2016 року учасники міжрегіонального освітнього проекту «Прекрасні далі манять нас в похід», учні Долинської ЗШ №2 І-ІІІ ступенів ім. А.С.Макаренка та Добронадіївської ЗШ І-ІІІ ступенів, вирушили в чергову туристично-краєзнавчу експедицію «Степовими стежками козацької слави Івана Сірка».

Село в якому зупинились учасники експедиції знаходиться на правому березі Каховського водосховища, в місці впадання в нього річки Базавлук по якій колись плавали запорізькі «чайки», а неподалік була розміщена Чортомлицька січ. Діти з захопленням досліджували історію Дніпровського краю та мандрували незнайомими стежинами.

Відвідали могилу Івана Сірка - пам'ятку історії та культури національного значення, яка розміщена за межами с. Капулівки, у підніжжя кургана доби бронзи «Сторожова (Бабина) могила». Дослідили життя та діяльність козака-характерника, познайомилися з легендами того часу, з’ясували значення кошового отамана для визвольної боротьби на Україні.

Захоплювалися учні і красою річка Кам’янка - правої притоки р. Базавлук, яка у багатьох місцях протікає через виходи кристалічних порід, утворюючи невеликі водоспади та Токівським гранітним кар’єром.

Учасники експедиції познайомилися з природою річки Базавлук. В гирлі річки на острові Базавлук в 17 сторіччі була Базавлуцька Січ. Назву річки Базавлук вчені виводять від тюрського слова "базук", "бузук", що означає "зіпсована вода". Тепер річка через шлюз впадає в Каховське водосховище.

Мандруючи стежинами козацької слави побували біля пам’ятних знаків встановлених вже в наш час героям – козакам від вдячних потомків.

З’ясували дуже багато цікавих історичних фактів, наприклад: наприкінці XIX століття до Грушівки приїздили Рєпін Ілля Юхимович та Сєров Валентин Олександрович. Великих художників вразила краса навколишньої природи. Ілля Юхимович давно виношував задум майбутньої картини «Запорожці пишуть листа турецькому султану» і саме тут почав його здійснювати. Тут були намальовані відомі картини: «Українська хата», «Могила кошового отамана Івана Сірка», «Церква в Грушівці» та інші.

У селі проводив зйомки фільму «Поема про море» український письменник та режисер Олександр Довженко.

Учні із захопленням досліджували історію та природу краю та відпочивати на березі Каховського водосховища, яке зустріло мандрівників своїми теплими водами.

Кiлькiсть переглядiв: 157

Коментарi